American Zen Dogs
voedingsadvies

voedingsadvies

Voedingsadvies

We analyseren de voeding die uw hond nu krijgt om zo te bepalen of uw hond in zijn behoeftes wordt voorzien.
De hoeveelheden die uw hond per dag mag volgens de richtlijnen van het merk, komt niet altijd overeen met wat uw hond werkelijk nodig heeft.
De juiste hoeveelheid wordt berekend a.d.h.v. de energie die een bepaalde voeding bevat + leeftijd en gewicht van je hond.
Daarbovenop beweert een etiket vaak dat de voeding ‘compleet’ is, maar dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn.
Indien nodig zoeken we samen naar meer geschikte voeding of een aangepast, zo natuurlijk mogelijk menu voor uw hond.


Wat beschouwen wij als een complete menu voor honden?

Omdat de vraag regelmatig gesteld wordt, hieronder een overzicht wat wij voor ONZE honden als een compleet menu beschouwen.
Dit is geen bindend advies.
Onderstaande lijst is een combinatie van informatie uit de opleidingen die Chantal volgde en info die te lezen is op de website voerwijzer.com.

Onze Amerikaanse Stafford is zeer kieskeurig en krijgt snel uitslag bij ‘verkeerde’ voeding.
Met onderstaand menu hebben onze beide honden een gezonde huid en vacht, weinig tot geen haarverlies, geen uitslag, een gezonde eetlust en een normale ontlasting.
(Minder ontlasting dan wanneer ze andere voeding krijgen. Minder is goed, dit betekent dat er meer wordt opgenomen. )

Hier krijgen onze honden 2x per dag KVV vlees van Darf.
Aangevuld met verse groenten en kruiden/supplementen/vitaminen ter ondersteuning van een goede algemene weerstand en gezondheid.
KVV betekent: Kant en Klaar Vers Vlees, volgens het BARF principe. (Bones And Raw Food)
We variëren in de samenstelling. Zodat ze op een week tijd minstens 5 verschillende diersoorten eten en dus 5 verschillende eiwitten uit hun voeding kunnen halen.
Het maag-darmstelsel van een hond zit anders in elkaar als bij de mens. Honden kunnen met gemak het rauwe vlees verwerken. Door het eten van rauw vlees verhoogt de algemene weerstand van een hond en is daardoor minder vatbaar voor virussen, schimmels, kennelhoest en andere ziektes.

Soms krijgen ze gestoomde worst *, als afwisseling, of als we met de mobilhome rondtoeren en dus maar een beperkte voorraad KVV kunnen meenemen.
Deze worst in stukjes gesneden is hier de favoriete trainingssnack!

Aanvullend krijgen onze honden:

  • 1x per week vette vis zoals bijvoorbeeld haring. Haring is een gezonde vette vis met onverzadigde vetten.
    Haring bevat zink = goed voor de hormoonhuishouding, voor de lever, immuniteit, energie.
    Uw hond mag een rauwe haring in zijn geheel eten.
    Dus inclusief graten, ingewanden, … Vries de rauwe haring minstens 10 dagen in om de bacteriën te doden.
  • dagelijks verse groenten, gemengd onder de brokken. De vezels uit de groenten zijn een noodzaak omdat de goede bacteriën (rauw vlees/vis/ei) te verteren.
    Bijvoorbeeld wortel, zoete aardappel, broccoli, bloemkool.
    Pureren, stomen of koken. Rauw zonder te pureren wordt niet zo goed verteerd.
    Via deze link kan je een overzicht bekijken welke groenten wel/niet veilig zijn om aan uw hond te voederen.
  • 2x per week een rauw ei, met schaal
    (1 ei per 10 kg lichaamsgewicht per week)
    Eieren bevatten: alle essentiële eiwitten, vitamines a-b-d-e, mineralen zoals mangaan – fosfor – ijzer – zink – selenium , vetten, choline (helpt het lichaam vet te verteren en om te zetten naar acetylchoine = belangrijk voor het geheugen) luteine en zeaxanthine: heilzame antioxidanten
  • dagelijks een theelepel kokosolie *
    Gemengd onder de voeding = omega 3 en omega 9 wat zorgt voor een gezonde huid en vacht, goed voor de werking van de darmen, antibacteriël, vermindert onaangename geurtjes uit de mond, regelt de energiehuishouding, geneest wonden en infecties sneller (kan ook op de huid gesmeerd worden).
  • dagelijks een theelepel fenegriek *= natuurlijk weermiddel tegen vlooien, teken en ander ongedierte. Fenegriek zijn gemalen mosterdzaadjes.
  • 1x per week een handvol gemalen pompoenpitten * = natuurlijke ontworming
  • dagelijks een eetlepel colloïdaal zilverwater gemengd onder de voeding = ter bevordering van de weerstand, ter preventie van schimmels, virussen en parasieten.
  • dagelijks een theelepel groenlipmossel * = ondersteunt de gezondheid van het bindweefsel, helpt bij het opbouwen van sterke botten, verbetert de gezondheid van gewrichten en botten, helpt bij het behouden van een gezonde bot- en gewrichtsfunctie, levert de voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid van de botten.
  • Dagelijks een kauwbot of kauwsnack*. Het kauwen is een natuurlijke behoefte. Honden kalmeren zichzelf door te kauwen. Daarbovenop reinigt het de tanden.
    Kauwhoefjes zijn hier voor de honden altijd vrij beschikbaar.** Het vermindert de drang om te bijten op de dingen die er niet bedoeld voor zijn. Een kauwbot van goede kwaliteit is voor een hond zeer waardevol. Daarom enkel onder toezicht om baknijd/ruzie te voorkomen.
    (**Uitgezonderd in de weken dat één van onze honden loops is.)

Indien je toch beslist om brokken te geven, koop dan:
Koudgeperste brokken omdat hierdoor de vitaminen, olie en eiwitten hun natuurlijke structuur behouden.
Bij verhitting verliest dit zijn waarde.

Een goede koudgeperste brok bevat GEEN granen en minstens 40% volwaardig vlees. ‘Dierlijke bijproducten’ betekent vleesafval. Weet dus wat je hond eet en lees het etiket voor je beslist een bepaald merk te kiezen.
De Vol bites brokken van Darf* bevatten 60% vers vlees, geen chemische toevoegingen of bewaarmiddelen en zijn glutenvrij.
Door het hoge aandeel vers vlees, is een kleine portie brokken per maaltijd voldoende.
Voorheen werd geadviseerd om voor honden niet (te) vaak te wisselen. Maar als er geen chemische bewaarmiddelen en kleurstoffen (E-nummers) zijn toegevoegd, is het veilig om af te wisselen. Om over te schakelen naar voor uw hond nieuwe voeding, voorzie je een vasten-periode van minstens 15u. Met een nachtrust kom je vanzelf aan 15u. Daarna direct de nieuwe voeding. Dus niet geleidelijk mengen. Dat is volgens de nieuwe inzichten beter als geleidelijk overschakeling naar andere voeding.

KVV wordt beter niet in dezelfde maaltijd gemengd met brokken omdat er zuren nodig zijn om het vlees te verwerken.
Door de koolhydraten in de brokken verhoogt de ph waarde van het maagzuur.


Alles aangeduid met een * is te bestellen in onze webshop.