American Zen Dogs
Heeft je hond mogelijks iets giftigs gegeten?

Heeft je hond mogelijks iets giftigs gegeten?

Vanmorgen als ik wakker werd, hoorde ik dat Shenzi aan het kauwen was op iets. Ik dacht op een kauwhoefje, die liggen vrij in huis. Ik deed rustig verder met mijn ochtendroutine boven.

Beneden aangekomen dacht ik nog steeds dat ze een kauwhoefje had. Maar plots zag ik dat ze een mierenlokdoosje had open geknabbeld en de inhoud gedeeltelijk had opgegeten. Dat was toch wel even schrikken. En ik was boos op mezelf, want dat had ik natuurlijk niet mogen laten rondslingeren.
Ik heb voor dergelijke situaties altijd Norit in huis (= actieve kool) en heb haar direct 2 tabletjes gegeven. Voor de zekerheid heb ik Nana er ook gegeven, you never know…
Het was nog te vroeg om de dierenarts te kunnen bereiken, dus ik belde naar het antigifcentrum. De persoon van wacht had ik duidelijk wakker gebeld (sorry meneer), maar was heel vriendelijk en geduldig. Hij vroeg me of ik het merk van het doosje wist en de inhoud ervan. Dat had ik al opgezocht… Daarna vroeg hij hoeveel de hond weegt. Shenzi is een flinke dame van 46 kg. De meneer kon me snel gerust stellen en vertelde me dat de actieve stof in dit merk absoluut niet schadelijk zou zijn voor haar. Al zou ze de volledige inhoud opgegeten hebben.
Oef… even gezamenlijk de stress afschudden en onze dag kon beginnen.
Shenzi heeft absoluut niet door wat er gebeurd is en heeft net zoals andere dagen lekker gegeten en daarna heerlijk geluierd.

(OPGELET: Andere merken en/of minder gewicht van de honden had mogelijjs wel een risico geweest. Dus ik schrijf NIET dat mierenlokdoosjes in het algemeen onschadelijk zijn. )

Concreet:
Norit is gemaakt van geactiveerde kool. Deze kool is van plantaardige herkomst en dus 100% natuurlijk. Deze actieve kool zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen in het maagdarmkanaal geabsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten. Norit neemt dus op een natuurlijke manier de giftige stoffen en/of oorzaak van diarree weg. Het is verder niet schadelijk, ook niet als je het geeft aan je hond als achteraf blijkt dat het niet nodig was.
Norit is te verkrijgen bij de apotheker. Ik heb dat altijd op zak… want je hoort steeds vaker dat honden vergiftigd zijn. En ook voor jezelf kan het nuttig zijn als je iets ‘verkeerd’ hebt gegeten.

Sla het nummer van het antigifcentrum op in je gsm 070 24 52 45
Houd verpakkingen van producten met giftige ingrediënten bij zolang je hond er (per ongeluk) toegang toe heeft.
Zoek de merknaam op en het actieve bestanddeel en communiceer dit met de medewerker van het antigifcentrum. Deze zal je duidelijk uitleggen welke stappen je moet ondernemen en of het al dan niet noodzakelijk is om langs de dierenarts te gaan.

Heeft je hond diarree en vermoed je dat hij iets giftigs heeft gegeten? Dan heeft Norit geen zin meer. Norit helpt enkel direct nadat het giftige product gegeten werd.
En als je hond al diarree heeft, dan moet het er verder via die weg uit. Laat de natuur zijn gang gaan.
Bel alsnog naar het antigifcentrum en luister naar de instructies. Zolang het enkel bij diarree blijft, is het voor je hond erg vervelend… maar geraakt hij er wel door. Geen eten geven, wel veel water laten drinken. Als je hond begint over te geven is er meer aan de hand en ga je best langs de dierenarts voor een infuus. Verwittig alvast je dierenarts zodat hij snel paraat kan staan van zodra het nodig blijkt. Een maag-en darmbeschermer kan je hond helpen om sneller te herstellen. Dit kan je verkrijgen bij je dierenarts.

Tot slot:
Leer je hond het commando ‘nee’ of ‘los’ zodat je op verplaatsing en/of thuis zonder gedoe van je hond kan vragen om iets los te laten als blijkt dat hij iets in zijn mond heeft wat gevaarlijk is!
Heb je hierbij trainingsadvies nodig? Neem dan contact op via info@americanzendogs.com.

Deze blog werd geschreven vanuit eigen ervaring + vanuit ervaring van een collega therapiedierbegeleider/therapiehond.
De info over Norit kan je vinden op www.norit.nl